Rågbröd i långpanna med frön

Provade en ny variant av rågbröd idag. Med havregryn och solrosfrön. Man kan använda sig av vilka frön som helst. Hade först tänkt att ta linfrön men hade slut så det fick bli solrosfrön. Det blev ett mycket gott lite grövre bröd, perfekt till frukosten.

Rågbröd i långpanna med frön

25 g jäst

4 dl vatten

2 dl havregryn

1,5 tak salt

2 msk sirap

2 msk olja

0,5-1 dl valfria frön

1 dl rågmjöl, fint eller grovt

ca 6 dl rågsikt

Smula ner jästen i en bunke och lös sen upp den i ljummet vatten. Rör i havregrynen och låt det stå i 5 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna, rågsikten lite i taget.

Arbeta ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50 minuter. Stjälp upp degen på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över lite mjöl och knåda ihop den innan degen trycks ut till en rektangel, ca 1,5 cm tjock.

Nagga brödet med en gaffel och låt jäsa ytterligare 40 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader. När degen jäst klart så ta en kniv och skär degen i rutor.

Jag brukar göra 12 bitar av en långpanna, tycker jag blir bra storlek på bröden. Grädda mitt i ugnen i ca 9-11 minuter. Dela isär brödet och låt det svalna på galler under bakduk.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: