Söndagsfrukost med Morotstekakor

Detta recept gjorde jag från början med äpplen men efter jag provade att byta ut äpplet mot morot så har det blivit mestadels morotstekakor. Dessa tekakor är väldigt saftiga och goda och är ständigt återkommande här hemma. Ett bröd som resulterat i många positiva betyg från familj och vänner.

Morotstekakor

50 g jäst

6 dl mjölk

75 g smör/margarin, rumsvarmt

2 tsk salt

0,5 dl ljus sirap

200 g grovrivna morötter

7 dl rågsikt

8 dl vetemjöl

Värm mjölken fingervarm. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt smör, salt, sirap och de grovrivna morötterna.

Blanda i mjölet, lite i taget, och knåda ihop allt till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 50 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i 15-16 bitar.

Platta ut bitarna till runda kakor. Nagga dem med en gaffel och lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar.

Låt bröden jäsa i 20 minuter och sätt ugnen på 250 grader. Grädda tekakorna mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: