Födelsedagstårta – Rulltårta med jappfyllning och fudgesmul

Även om det är bestämt att det blir tårtkalas på lördag så måste man ju få lite tårta på sin dag. En bit fick följa till jobbet, missar ju fredagsfikat imorgon så blev torsdagsfödelsedagsfika denna vecka istället.

Ska man göra det lite enklare är rulltårta perfekt. Denna hjälpte sonen mig att baka, ”till dig mamma”. En riktigt chokladig födelsedagsdessert som vi åt med en klick grädde.

Rulltårta med jappfyllning och fudgesmul

Rulltårtebotten

3 ägg

1,5 dl socker

5 msk potatismjöl

1 msk vetemjöl

2 msk kakao

1 tsk bakpulver

Chokladkräm

4 äggulor

0,5 dl socker

1,5 dl vispgrädde

1 Marabou Japp-chokladkaka á 185 g

Fyllning och dekoration

Vaniljfudge

Vit choklad

Börja med sätta ugnen på 225 grader. Gör sen chokladkrämfyllningen. Dela chokladen i mindre bitar och blanda den, äggulor, socker, och vispgrädde i en kastrull.

Sätt kastrullen på plattan och låt blandningen sjuda på svag värme tills chokladen smält och blandningen blivit tjock. Låt blandningen svalna medan rulltårtsbottnen görs.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, vetemjöl, kakao och bakpulver och rör redan ner blandningen i äggvispet.

Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 5-6 minuter. Hacka vaniljfudgen i små små bitar/smul.

Stjälp upp bottnen på ett sockrat bakplåtspapper. Dra försiktigt bort det översta pappret och låt bottnen sen svalna lite. Är det svårt att få den att släppa kan man pensla på lite kallt vatten så släpper den lättare. Skär bort kanterna på den.

Bre på fyllningen på bottnen och strö på en del av vaniljfudgesmulet.

Rulla ihop tårtan på längden och ställ in den i kylen för att kallna.

Ringla sedan över smält choklad och ev. strö över lite mer hackad vaniljfugde. Gott att servera med en klick vispad grädde.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: