Långpanna är väl ett av de bästa formarna att baka i. Smidigt, lätt och kan skära önskad kakstorlek som sen är lätt att försvara/frakta med sig. Brukar ibland experimentera lite och prova att göra vissa kakor i långpanna istället för sin ”vanliga” form. Denna gång fick en äppelsockerkaka jag gjort förr istället bli äppelrutor med lingonsylt.
Äppelrutor med lingonsylt
150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk kanel
1,5 tsk bakpulver
2 stora äpplen
lingonsylt
pärlsocker
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop smör och socker poröst. Vispa i ett ägg i taget. Blanda mjöl, kanel och bakpulver och häll ner i smeten.
Riv även i äpplena, med skal, på grova sidan på rivjärnet och blanda ihop allt till en jämn smet. Bre ut smeten i bakplåtspappersklädd ugnsform, 20×30 cm. Klicka ut lingonsylt och dra en kniv igenom sylten så den blandas lite med smeten.
Strö över pärlsocker och ställ in i nedre delen av ugnen. Grädda i ca 20-25 minuter tills kakan är genomgräddad.
Låt svalna lite, skär bort kanterna och skär sedan kakan i rutor.