Enkel filmjölkslimpa – grundrecept

Bott i min nya lägenhet i över två veckor nu och inte ännu testat ugnen. Köket ska göras om helt och den gamla spisen/ugnen, en gammal Husqvarna, ska bytas ut mot en ny. Först tänkte jag att denna inte går att använda alls, nu börjat jag nästan bli lite för fäst vid den. Speciellt fäst vid ugnens ”lampknapp”

Varmt är det denna sommar men nu kliar det för mycket i bakfingrarna. Lust med bullbak men det får vänta lite, tänkte låna ett kök till det. Det fick bli enklaste brödbaket – filmjölkslimpa. Här är jätteenkelt och bra grundrecept som blir väldigt saftigt och gott. Bösta är att man kan välja och vraka bland mjöler och frön. Jag använde turkiskt yoghurt, 1 dl linfrön och 1 dl solroskärnor och sen 2 dl rågmjöl och 8 dl vetemjöl. Går även jättebra att byta ut fröna mot russin.

Enkel filmjölkslimpa – grundrecept

8 dl filmjölk/yoghurt

1 dl mörk sirap

1 dl lingonsylt

2 tsk salt

4 tsk bikarbonat

2 dl blandade frön eller russin

4 dl havregryn

10 dl mjöl

Ugn 175 grader. Rör ihop filmjölk/yoghurt, sirap och lingonsylt i en bunke.

Tillsätt de torra ingredienserna och blanda till en lös deg. Häll degen i två bakplåtspappersklädda brödformar, man kan även smörja dem istället för bakplåtspapper.

Strö ev. på lite frön uppepå. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 50-60 minuter. Känn med en sticka att brödet är färdigt, den ska inte vara kladdig. Låt svalna på galler.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: