Fröfrallor

Bakning för mig är roligt, spännande, utmanande och massa annat, men framförallt väldigt rogivande. Att ställa mig och baka är som terapi som får mig att tänka bort allt annat och bara må bra. Denna helg var en riktig brödbakarhelg där både min och andras frysar har fyllts upp. Mestadels blev det bröd jag gjort flera gånger förr men ett nytt blev det – Fröfrallor.

Fröfrallor

50g smör

5 dl mjölk

50g jäst

2 tsk salt

3 msk ljus sirap 

1 dl solroskärnor

1 dl pumpakärnor

1 dl havregryn

6 dl rågsikt

6-7 dl vetemjöl

Uppvispat ägg

Ev. havregryn eller andra frön

Smält smöret, tillsätt mjölken och låt vätskan bli fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i vätskan. Tillsätt salt, sirap, frön, havregryn och mjölet, lite i taget.

Knåga ihop allt till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt med en bakduk ca 50 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 12 delar. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper, som de är eller forma dem runda/ovala. Låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bröden med uppvisat ägg och strö över lite frön. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter, jag lägger på lite ugnsfolie efter halva tiden så får de lagom med färg. Låt svalna på galler.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: