Första advent – Saffransbutterkaka med mandelmassefyllning och vaniljkräm

Första advent så då var det hög tid att baka lite saffransbröd till adventsfikat. Min tanke var att göra några saffransbutterkakor men när jag fick bakhjälp av sonen så nöjde vi oss med att göra av halva satsen och sen blev det lussebullar av resten, några med fyllning och några utan. Men man får ut 3-4 stycken butterkakor av receptet. Annars är det väldigt gott att endast göra bullar eller längder.

Saffransbutterkaka med mandelmassefyllning och vaniljkräm

Saffransdeg

50 g jäst för söta degar

150 g smör/margarin

5 dl mjölk

2 pkt saffran

1,5 dl socker

0,5 tsk salt

2 tsk kardemumma

14-15 dl vetemjöl

Mandelfyllning

300 g mandelmassa

150 g smör/margarin

Garnering och Pensling

Vaniljkräm

1 ägg

Pärlsocker/hackad sötmandel

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm. Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan. Stöt saffranet med lite av sockret och blanda i det, resten av sockret, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet i bunken.

Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Medan den jäser så arbeta samman mandelmassan och smöret till en jämn massa. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta ihop den något. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel och bred på fyllningen.

Rulla ihop plattan ganska hårt och dela den i 2-3 cm-tjocka bullar. Lägg bullarna i en springform med lite mellanrum, antal beroende på hur stor form man har. Lägg de som blir över i bullformar. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter och sätt ugnen på 200 grader. Gör under tiden en vaniljkräm. När butterkakan jäst klart så gör en grop mitt i varje bulle och lägg i en klick vaniljkräm.

Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker och/eller hackad sötmandel. Grädda längst ner i ugnen i ca 20 minuter. Låt butterkakan svala.

Bullarna som blev över och lades i bullformar gräddas i 250 grader i 8-10 minuter.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: