Många anledningar till småfira idag. Andra advent, jag har namnsdag och det är pepparkakans dag så pepparkaksbak idag. Pepparkaka passar bra med många andra smaker, en av mina favoriter är apelsin. Det blev en pepparkaksrulltårta med apelsinfyllning. Recept på rulltårtan har jag tagit från Arla (recept här). Inspiration till fyllningen tog jag från en lingonfyllning (också i pepparkaksrulltårta) av Brinkenbakar (recept här).
Pepparkaksrulltårta med apelsinfyllning
Pepparkaksrulltårta
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskrydda
Apelsinfyllning
50 gram rumsvarmt smör
50 gram florsocker
50 gram cream cheese
50 gram apelsinmarmelad
Rivet skal av 1 apelsin
Garnering
Florsocker
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 30×40 cm. Vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, bakpulver och pepparkakskrydda.
Rör ner det i smeten. Bred ut smeten i långpannan och grädda genast mitt i ugnen 5–7 min. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Ta bort papperet som kakan gräddats på. Låt kallna.
Vispa smöret till fyllningen fluffigt. Tillsätt florsockret och vispa nån minut till. Vispa ner cream cheese, se till att den är kylskåpskall. Vänd till sist ner apelsinmarmeladen och rivet apelsinskal, blanda in för mycket. Bred ut fyllningen på rulltårtan och rulla ihop.
Förvara tårtan i kylen tills det är dags att servera. Pudra över lite florsocker och skär i bitar före servering.