Pistagesaffransbullar till lucia

Lucia och saffransbulle tycker jag hör ihop. Man fick alltid lussebulle på Luciafirandet i skolan och det har varit med sen dess. Så tills idag blev det självklart saffransbullbak så vi kunde få en saffransbulle med varm choklad till luciatåget.

Många smaker är goda till saffran t.ex. hallon, choklad, vanilj, apelsin mm men en av mina favoriter är pistage så till årets lucia fick det bli pistagesaffransbullar – saffransbullar med pistagefyllning.

Pistagesaffransbullar

Bulldeg

50 g jäst

5 dl mjölk, kall

1 g saffran (2 frp á 0,5 g)

Lite cognac

150 g smör/margarin, rumsvarmt

2 dl socker

0,5 tsk salt

13-14 dl vetemjöl

Pistagefyllning

2,5 dl skalade pistagenötter

1 msk vaniljsocker

125 g smör

4 msk socker

Pensling och garnering

1 ägg

pärlsocker och/eller hackade pistagenötter

Ha i saffranet och lite cognac i ett glas/skål och låt dra en stund. (Går även bra att mortla saffranet med lite socker).

Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna till bulldegen och knåda i maskin i ca 8 min. Lägg plastfolie på bunken och låt vila i 20 min.

Mixa eller mal pistagenötterna och blanda ihop det med resten av fyllningsingredienserna till en bredbar smet.

Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel, ca 30×50 cm. Bre på pistagefyllningen. Rulla ihop rektangeln, skär den i skivor, ca 2 cm tjocka och lägg dem i bullformar.

Eller gör andra formar på bullarna. Jäs under bakduk i ca 2 timmar. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa upp ett ägg med hjälp av en gaffel i en mugg. Pensla bullarna och strö på pärlsocker eller hackade pistagenötter.

Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter, lite beroende på hur ”brända” man vill ha dem. Låt svalna på galler.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: