Italiensk chokladsalami

Detta är en korv helt i min smak – Italiensk chokladsalami. Gjorde den för ett par år sen och efter det slarvade bort receptet. Tyvärr så kom jag inte ihåg vart jag hade fått det ifrån och hittade bara andra varianter vid sökningar. Men nu när jag renoverade köket så gjorde jag en rensning bland recepturklipp mm dök det upp igen och då jag ju lov att göra det. Jag tog rom och 50/50 mjölk- och mörk choklad. Häftigt utseende och mums så gott, perfekt med en skiva ”korv” till kaffet.

Italiensk chokladsalami

100 g mördegskakor

75 g amaretti (mandelskorpor)

200 g choklad

175 g smör i kuber

3 msk mandellikör, rom eller konjak

1 äggula

70 g sötmandel

Florsocker till pudring

 

Kör mördegskakorna och mandelskorporna i en matberedare så de blir finsmulade. Häll dem sen i en bunke. Skålla och hacka sötmandeln.

Smält chokladen över vattenbad, vattnet i kastrullen ska bara sjuda. Tillsätt smör och mandellikören och hetta upp försiktigt tills smöret har smällt. Ta bort från värmen och rör samman.

Ha i chokladsmeten, äggulan och sötmandeln i skålen med kaksmulor och blanda väl. Ställ i kylen eller annan kall plats i 2 timmar.

Smöra ett stort stycke aluminiumfolie. Ha upp smeten på folien och forma den till en 30 cm avlång korv. Svep in i folien och förvara i frysen i minst 4 timmar.

Pudra ett bakplåtspapper med florsocker. Ta bort folien från chokladsalamin och lägg den på florsockret. Rulla salamin i florsocker tills den är täckt och påminner om en italiensk salami. Låt svalna på kall plats i 1 timme och servera, hel eller skuren i skivor. Försvara sedan i kyl eller frys.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar