Havrekakor och choklad, en perfekt kombo som blev chokladhavrekakor. Har gjort en variant tidigare med pepparkakssmak som var riktigt god. Kan ta vilken choklad som helst, jag valde frukt och mandel då både mandel och russin passar väldigt bra ihop med just havre.
Chokladhavrekakor
125 g smör/margarin, rumsvarmt
1 dl socker
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3,5 dl havregryn
200 g choklad, t.ex. frukt och mandel
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg smöret i en stor bunke och rör det poröst med en träslev eller elvisp. Tillsätt sockret och rör smeten lätt och krämig. Vispa upp ägget med en gaffel och blanda i det ordentligt.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt och sikta ner det i bunken. Tillsätt havregryn och blanda väl. Hacka chokladen och rör ner bitarna. Rulla 18 st bollar av smeten och lägg dem på plåtarna. Tryck till dem lite. Se till att det finns plats för kakorna att breda ut sig.
Grädda i ugnen i ca 12-14 minuter tills kakorna är gyllenbruna och precis har blivit fasta. Ta ut plåten och låt kakorna svalna på plåten ett par minuter tills de har stelnat.