Igår kväll blev det ett nytt brödbak som blev riktigt gott i lite annan form en vanligt perfekt för buffébordet eller om man bara vill göra soppmiddagen lite finare. En sötpotatislimpa som jag flätade. Sötpotatisen gjorde brödet väldigt gott men kan mycket väl bytas ut mot morot eller varför inte rödbeta. Gör dubbel sats för två raka flätor eller för en stor flätad krans.
Sötpotatisfläta
25 g jäst
3 dl mjölk
35 g smör/margarin, rumsvarmt
1 tsk salt
1,5 msk ljus sirap
100 g grovriven sötpotatis
3,5 dl rågsikt
Ca 4 dl vetemjöl
Värm mjölken fingervarm. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt smör, salt, sirap och den grovrivna sötpotatisen. Blanda i mjölet, lite i taget, och knåda ihop allt till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i 3 delar. Rulla ut varje del till en ca 40 cm lång remsa.
Fläta ihop de tre remsorna och lägg flätan på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt flätan jäsa under bakduk i 30 minuter och sätt ugnen på 200 grader. Pensla på uppvispat ägg och strö över solrosfrön.
Grädda flätan i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna på galler.