Kalas igår och jag fick äran att göra tårtan till mitt yngsta brorsbarn. En tågtårta med smak av choklad och bär var beställningen och den kan inte faster strunta i att följa så det fick bli en chokladig tågtårta formad som en 6:a.
Två runda tårtbottnar behövdes till en sexa så mängden fyllning och frosting är för båda så gör man bara en vanlig rund tårta så halvera mängden för frosting och fyllning. Botten och fyllning har jag tagit från Fazer och frostingen från Mitt kök men lite ändringar/tillägg. (Det söta namntåget kommer från Barnparadiset)
Chokladig 6-årstårta
Botten x2
4,5 dl vetemjöl
4,5 dl socker
2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl mjölk
1 dl neutral olja
2 dl starkt kaffe
2 ägg
Fyllning
2 dl vispgrädde
300 g mjölkchoklad med smak av hallon
400 g naturell färskost
1 dl florsocker
Jordgubbar
Frosting
265 g smör, rumstempererat
6 dl florsocker
3 msk vaniljsocker
450 g färskost, till exempel Philadelphiaost
Karamellfärg
Sätt ugnen på 175 grader och klä en springform med bakplåtspapper. Blanda de torra ingredienserna till chokladbottnen i en stor bunke. Tillsätt mjölk, olja, kaffe och ägg. Blanda till en jämn smet. Häll smeten i kakformen och grädda i ugnen i 50 minuter. Låt svalna helt. Gör ytterligare en tårtbotten.
Ta ett glas och ta ut mitten av båda tårtorna. Skär ut bitar enligt bilden på ena bottnen så det bildas en 6:a ihop med den bottnen.
Tillaga fyllningen genom att först vispa grädden. Bryt chokladen i bitar och smält den i mikro eller över vattenbad. Blanda färskost och florsocker till en jämn smet med en elvisp. Tillsätt smält choklad i färskosten och blanda till en jämn smet. Tillsätt slutligen vispad grädde.
Skär jordgubbarna i skivor. Varje tårtbottensdel delas i tre delar. Bred på chokladfyllningen på understa tårtbottnen och lägg ut jordgubbsskivor, lägg på andra bottnen och bred ut fyllningen och ha på jordgubbar på den med innan översta bottnen läggs.
Ställ in tårtan i kylen medan fristingen görs. Vispa upp smöret. Tillsätt florsockret och vaniljsockret, vispa ihop med elvisp. Lägg i osten och vispa ihop. Ha i så pass mycket karamellfärg som önskas beroende på styrkan på färgen.
Bred frostingen runtom och över alla tårtbitar och sätt ihop den och ”lappa” springorna med mer frosting så det blir en hel täckt 6:a.
Nu kan man dekorera efter önskemål. Till min tågtårta så bredde jag ut en tunt lager fudgeblandning, gjord på 200 g smält mjölkchoklad som blandades med 200 g kondenserad mjölk, på ett bakplåtspapper och lät det stelna lite innan jag skar dem i små avlånga bitar. Ställ in i kylen tills de stelnat och dela på bitarna.
Bitarna lades längs hela sexan och sen spritsa jag ut smält choklad längs båda sidorna så rälset blev komplett. Låt chokladen stelna i kylen.
Precis innan servering så på med tåget och ljus.