En deg blev fyra varianter kanelbullar

Lite då och då kommer bullbaksuget, jag hade en sån dag i tisdags. Hade lite idéer jag ville prova så det fick bli fyra olika resultat av en deg. Har nedan skrivit hur jag gjorde alla men självklart kan man endast göra en eller två av varianterna och ta den fyllning som man gillar bäst.

Fyra sorters kanelbullar

1 sats bulldeg (recept på kalljäst deg här)

Kanelbullsfyllning

200 g smör

2 dl socker

20-25 g kanel

Gör degen enligt receptet i länken ovan. Låt vila 20 min. Gör medans fyllningen genom att blanda ihop smör med socker och kanel till en jämn massa.

Tvinnad bullängd

Kavla ut en rektangel av halva degen och bred på fyllning. Vik ena kortsidan mot den andra.

Skär sedan långa remsor. Ta ett gäng remsor och tvinna ihop dem. Längden läggs sen i en avlång bakform med bakplåtspapper.

Låt jästa i ca 2 timmar. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 30-40 min på 200 grader. Lägg ev. på folie efter halva tiden om man inte vill ha den för mörk.

Kanelbullar

Remsorna som blev över från längden gjorde jag vanliga kanelbullar av. Låt jäsa ca 2 timmar. Pendla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda ca 6-8 min i 250 grader.

Kanelgifflar

Ta en fjärdedel av degen och kavla ut till en rundel. Slica rundeln till 8 st pizzaliknande trianglar. Lägg en klick fyllning på varje bit, ev en lite. Längst ut på spetsen för att ”klistra” ihop giffeln. Rulla ihop gifflarna från kanten så att den smalaste biten hamnar ytterst.

Lägg gifflarna på bakplåtspappersklädd plåt och låt jästa i ca 2 timmar. Pendla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 6-8 minuter på 250 grader.

Muffinsbullar

Den sista fjärde delen av degen kavlas ut till en fyrkant. Bred på fyllning och rulla ihop degen från en av långsidorna.

Skär rullen i lite större bitar och lägg varje bit i en muffinsform. Låt jästa i ca 2 timmar. Pensla med uppvispat ägg och strö över parlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 min på 225 grader.

En deg, fyra varianter av bullar: tvinnad längd, vanliga kanelbullar, gifflar och muffinsbullar.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: