Kalljästa dubbelfyllda saffransbullar

Saffransbullar är väl ett måste på julen och under advent. Dessa har jag gjort förr men detta år körde jag på kalljäst det. Inte ofta det händer, då jag lätt är lite självkritisk på min bakning, men dessa måste jag säga att jag gjorde bra. Hur goda som helst! Dubbelfyllda saffransbullar med både mandelmassefyllning och vaniljfyllning. Då jag inte får äta ägg nu så penslade jag på en blandning av mörk sirap och vatten.

Dubbelfyllda saffransbullar

Saffransdeg

50 g jäst för söta degar

150 g smör/margarin

5 dl mjölk

2 pkt saffran

1-1,5 msk konjak (eller rom eller vodka)

1,5 dl socker

0,5 tsk salt

2 tsk kardemumma

14-15 dl vetemjöl

Mandelfyllning

150 g mandelmassa

75 g smör/margarin

Vaniljfyllning

150 g smör/margarin

1,5 dl socker

2-3 msk vaniljsocker

Pensling

1 ägg (eller mörk sirap blandat med vatten)

Pärlsocker/hackad sötmandel

Ha i saffranet i spriten och låt dra en stund. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna till bulldegen och knåda i maskin i ca 8 min. Lägg plastfolie på bunken och låt vila i 20 min. För båda fyllningarna medans degen vilar. Dela degen i två delar, den ena 1/3 av degen och den andra 2/3 av degen. Ta den mindre delen och kavla ut till en rektangel som är ca 30×40 cm lång och lägg den på en bakplåtspappersklädd plåt. Bred mandelfyllningen på rektangeln. Kavla ut den stödde degen och bre på vaniljfyllning. Rulla ihop plattan ganska hårt och dela den i 2-3 cm-tjocka bullar. Lägg bullarna uppepå mandelfyllningen med lite mellanrum.

Antalet beroende på storleken på bullarna. Lägg de som blir över i bullformar. Jäs under bakduk i 2 timmar. Sätt ugnen på 200-225 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker och/eller hackad sötmandel. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.

Låt bullkakan svalna och skär den sen i bullrutor. Bullarna som blev över och lades i bullformar gräddas i 250 grader i 8-10 minuter.

Publicerad av annashemmabak

Heter Anna och bor i centrala Mora, Dalarna. Bakning är mitt stora intresse och sätter på mig bakförklädet flera gånger i veckan för både brödbak och olika bakverk. Det bästa är att få experimentera i köket för att hitta nya recept och smakkombinationer och sen efter det få bjuda den min närhet på resultaten. Instagramkonto: annashemmabak

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: